Beter een goede buur dan een verre vriend
Het gras is altijd groener bij de buren…. toch? Maar wat als er bij GBN Artificial Grass Recycling (AGR) in Amsterdam prachtig groen End-Of-Life (Eo) kunstgras ligt en de buren hiervan vol enthousiasme nieuwe producten willen maken? Dan heb je een win-winsituatie!
De verwerkingsfabriek voor EoL kunstgras van GBN AGR is gevestigd in het circulaire cluster van de Port of Amsterdam (PoA). Het creëren van een circulaire economie draait vooral om de juiste verbindingen te maken. Bij PoA weten ze dit en daarom hebben ze dit circulaire cluster gecreëerd die één van de hotspots in Europa wenst te worden voor het samenbrengen van ondernemers met een liefde voor het transformeren van de maatschappij en hoe wij met onze grondstoffen omgaan.
Door de strategische ligging van GBN AGR in dit circulaire cluster zijn we omringd door andere impactorganisaties die net als GBN AGR durven en doen! De voordelen van die nabijheid zijn groot: minimale CO2-uitstoot, besparing op transportkosten én snel kunnen voldoen aan de vraag en behoefte van de klant.
Kees Vosse, Directeur, Vosse Groen Recycling: “Onze hoofdactiviteit is het duurzaam produceren en leveren van groencompost, grondstoffen en substraten. Het circulaire infillzand van GBN-AGR kunnen wij onder andere inzetten als drainagezand en diverse substraten. Het is voor ons een must dat het zand voldoet aan de hoogste eisen van het Besluit bodemkwaliteit. Dankzij het innovatieve proces van GBN-AGR hoeven wij ons hierover geen zorgen te maken. Dat dit gerecyclede materiaal ook nog eens om de hoek beschikbaar is, maakt onze samenwerking nog duurzamer. We besparen immers veel transportbewegingen.”
Maarten van Randeraat, Directeur, Granuband Recycling:
“Bij Granuband Recycling zijn wij erg blij met de komst van GBN AGR, hierdoor krijgt de Haven van Amsterdam nog meer vorm als circulair cluster.
Vanaf dag 1 zijn we als buren al aan het kijken hoe en waar we elkaar kunnen versterken. In het proces van GBN AGR wordt het circulaire rubbergranulaat weer verwerkt tot schone grondstof.
Met ons netwerk en onze technologie kunnen wij dit circulaire rubbergranulaat wéér een volgend leven geven. Zo nemen wij als Granuband Recycling ook onze verantwoordelijkheid binnen de branche.
We kijken uit naar een constructieve samenwerking waarmee we het circulaire cluster tot een nog groter succes zullen brengen in de toekomst.”
De samenwerking met andere impactorganisaties is een mooie ontwikkeling. Iedere organisatie is gespecialiseerd in zijn eigen vakgebied. Door samen voor hetzelfde doel te gaan, het creëren van een circulaire economie, worden krachten verenigd. Daarnaast is het ook fantastisch om letterlijk te zien hoe de EoL kunstgrasmatten, die wij recyclen, worden ingezet als circulaire grondstof bij de productie van verschillende producten.
Op 22 juni 2021 vond het programma Netwerk Circulair van ORAM – Ondernemend Amsterdam en Port of Amsterdam plaats. Het netwerk is in 2020 opgestart en verenigt circulaire bedrijven en bedrijven met circulaire ambities uit de haven en industrie. Netwerk Circulair helpt om in kaart te brengen wat er nog nodig is om de circulaire transitie in de haven en industrie te versnellen.
Als onderdeel van het circulaire cluster van de Port of Amsterdam werkte GBN Artificial Grass Recycling hier graag aan mee. Eric van Roekel, directeur GBN Groep, nam samen met Amir Mahdavi (PARO) en Maarten Van Randeraat (Granuband Recycling ) deel aan een mooi gesprek over hoe je inspeelt op de wensen en kansen van de markt en circulaire economie.
Het was een geslaagde sessie! Wij delen graag hieronder de bedrijfsreportage die gemaakt is voor deze sessie met u. Hierin geven Eric van Roekel en Don Lauritsen de presentatoren Giulietta Cohen en Roon van Maanen een korte rondleiding over het terrein van GBN AGR