Gemeente Den Haag gaat voor duurzame verwerking kunstgras met GBN Artificial Grass Recycling
SC Remo is een Haagse voetbalclub, gelegen op een unieke locatie in het centrum van Den Haag. Vanaf de voetbalvelden kijk je uit op de twee iconische schoorstenen van de Uniper Energiecentrale.
De voetbalclub beschikt over twee kunstgrasvelden. Deze twee velden zijn het afgelopen decennia zeer intensief gebruikt en stonden daarom voor 2020 in de planning voor een renovatie.
GBN Artificial Grass Recycling (AGR) heeft voor de Gemeente Den Haag het complete traject voor de recycling georganiseerd. Op 8 juni 2020 werden er op 1 dag twee kunstgrasvelden met een totaal oppervlak van 15.876 m2 gedemonteerd en direct afgevoerd naar de verwerkingslocatie van GBN AGR in Amsterdam.
De Gemeente Den Haag is erg tevreden over de samenwerking met GBN AGR.
Raymond van Hattum: “Gezien de lastige bereikbaarheid van deze twee kunstgrasvelden is het al een prestatie op zich dat beide velden op 1 dag verwijderd en afgevoerd zijn”. “Uiteraard vinden wij het als Gemeente Den Haag erg belangrijk dat alle componenten van onze kunstgrasvelden op een duurzame manier verwerkt worden tot circulaire grondstoffen.
Dat dit ook nog eens lokaal gebeurd, is natuurlijk erg mooi meegenomen”. Na een intensief en zorgvuldig aanbestedingsproces heeft de Gemeente Den Haag voor GBN AGR gekozen mede omdat de volledige verwerking in Nederland plaatsvindt. “Eén van de criteria was dat de verwerker geen gebruik maakt van zogenaamde tussen opslag locaties. Het kunstgras wordt vanaf de sportclub direct naar de verwerkingslocatie afgevoerd. Wij komen ook zeker een kijkje nemen als GBN AGR onze matten gaat verwerken”.
Naast de velden bij SC Remo, gaat GBN AGR in 2020 ook de recycling van een aantal andere kunstgrasvelden verzorgen voor de Gemeente Den Haag.
In de nieuwe kunstgras recycle fabriek van GBN AGR zal het kunstgras circulair verwerkt worden tot hoogwaardige grondstoffen. Het zand en TPE infill wordt gescheiden en het zand gewassen conform Besluit Bodemkwaliteit. Het zand kan dan weer opnieuw gebruikt worden in nieuwe kunstgrasvelden. Het TPE is na het scheidings- en wasproces ook gereed om te hergebruiken als infill, of dient als grondstof. De kunstgrasmat wordt verwerkt tot agglomeraat. Dit agglomeraat wordt verwerkt in een breed scala circulaire kunststofproducten.