Gemeente Utrecht gaat circulair!

De Gemeente Utrecht is een ambitieuze gemeente als het gaat om duurzaamheid en circulariteit. Zo heeft de Gemeente zichzelf het doel opgelegd om in 2050 als Stad volledig circulair te zijn. Een ambitie die volledig bij aansluit bij de missie van GBN Artificial Grass Recycling (AGR); het circulair maken van EoL kunstgrasvelden.

GBN AGR heeft voor de Gemeente Utrecht diverse end-of-life kunstgrasvelden verantwoord afgevoerd naar de verwerkingslocatie. Op deze vergunde locatie in Amsterdam is het kunstgras verwerkt tot circulaire grondstoffen.

Één van deze circulaire grondstoffen is het zand infill.  Het zand infill wordt bij GBN AGR gescheiden en gewassen door middel van extractieve reiniging. GBN AGR heeft bewust voor deze manier van recyclen gekozen, omdat het zand alleen op deze manier kan worden ontdaan van organische en anorganische verontreinigingen. Na dit proces voldoet het zand infill weer aan de strenge eisen van het Besluit Bodemkwaliteit.

Gezien de ambitie van Gemeente Utrecht, een uitgelezen kans om dit circulaire zand infill toe te passen in de nieuwe kunstgrasvelden!

Aan het woord: Marcel Bouwmeester, Projectleider en Adviseur sportaccommodaties bij Gemeente Utrecht.

Binnen de Gemeente Utrecht zijn we actief invulling aan het geven op de transitieagenda: Van Linear naar Circulair. Ook op de sportaccommodaties heeft dit onze aandacht. Zo hebben wij voor de nieuwe kunstgrasvelden specifiek gekozen voor een circulair zand infill, afkomstig van oude kunstgrasvelden. Want ook al denken we vaak van niet, er dreigt een wereldwijd te kort aan zand. Op deze manier besparen we niet alleen op onze schaarse grondstoffen, maar nemen we ook onze verantwoordelijkheid binnen de branche om onze eigen grondstoffen te hergebruiken.Gemeente utrecht gaat voor circulair Een belangrijke eis van de gemeente Utrecht was wel dat het circulaire zand gewassen is, zodat het weer voldoet aan Besluit Bodemkwaliteit (Klasse AW2000).

Naast circulariteit is de veiligheid van een sportveld natuurlijk net zo belangrijk en dat kan op deze manier worden gewaarborgd.
Er is zelfs een BOSA subsidie beschikbaar voor het toepassen van circulair zand infill, voor sportverenigingen die de sportvelden in eigen beheer aanleggen of renoveren. (Meer informatie op: https://wetten.overheid.nl/BWBR0041184/2020-01-01).

Als Gemeente Utrecht zijn we erg blij dat wij het circulaire zand infill van GBN AGR op onze sportvelden hebben en ik daag andere Gemeenten ook uit om circulair zand infill op hun sportvelden toe te passen. Zo zorgen we als branche voor verduurzaming op onze sportvelden en het verminderen van onze CO2 footprint”.